Laat je angstklachten behandelen bij Psycholoog Breda

Angst en controle

Vreemd genoeg is het gevoel bij angstklachten vaak heel dubbel. Aan de ene kant heeft de angst je veel ontnomen; je kunt sommige dingen niet meer doen, je doet dingen omslachtiger, je bent soms erg beperkt in je bewegingsvrijheid.

En aan de andere kant geeft de angst je controle, ritme, rituelen en een gevoel dat je de chaotische onvoorspelbare wereld een beetje kunt bedwingen.

Angsten in alle soorten en maten

Als je aan angstklachten denkt, denk je aan mensen met vliegangst, claustrofobie, hoogtevrees, of bijvoorbeeld smetvrees. Maar je hoeft niet per se ergens bang voor te zijn, je kunt ook anders bang zijn.

Sociale angsten bijvoorbeeld; extreme angst om een flater te slaan, te zweten, domme dingen te zeggen of op welke manier dan ook af te gaan.

Of je krijgt zonder duidelijke reden ineens ademnood, pijn op je borst, hartkloppingen. Een paniekaanval. Zo’n aanval kan ook minder ‘paniekerig’ voelen: als een dof gevoel zo vlak voor flauwvallen, alsof er iets onderhuids gebeurt, je bang bent gek te worden, of ineens een hartaanval te krijgen.

En de meest voorkomend angst is ‘gewoon bang’: bezorgd, piekerig, nerveus; over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op.

Redelijkheid en nut

We gaan op verschillende manieren tegelijkertijd aan de slag. Met praktische oefeningen pakken we de angst aan, die verliest stukje bij beetje zijn grip. Je hervindt en accepteert de redelijkheid: je huis is schoon genoeg, de deuren zijn op slot en andere mensen zijn er niet op uit om je het leven zuur te maken… Je krijgt je gevoel van ruimte terug, het gevoel niet meer geleefd te worden.

Daarbij komen we er achter waarom je de angst bij je hield, wat het voor je betekende, wat je er aan had en hoe je die leemte nu opvult.

Opbouwen, afbreken, groeien

De behandeling is een combinatie van afbreken en opbouwen. En van jezelf beter leren kennen, de angstpatronen leren duiden. Over controle. Over loslaten. Gaandeweg kom je er achter dat je meer grip hebt op je klachten en dat je sowieso beter in het leven staat en meer kunt genieten.

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je helpen kan?

Bel gerust voor een afspraak of stuur een e-mail naar Psycholoog Breda.