Somberheid en depressie bij Praktijk Psycholoog Breda

Flets en rusteloos

Zo voelt het: bedompt, grijs en rusteloos. Alles is een opgave. Alles kost zo veel moeite. Terwijl je stroef en stug door de dag gaat, ben je van binnen onrustig. Je piekert, gedachten malen door je hoofd. Niet te stoppen, niet te stillen.

Een sombere tijd

Zo gaat het al weken, misschien al wel maanden. Je kunt je bijna niet herinneren hoe je leven er zonder die grauwe laag eruit ziet. Je wilt weer kunnen genieten en je weer licht voelen.

Je wilt wel…

Je wilt niets liever. Maar hoe? Je hebt jezelf al toegesproken, je hebt al met je vrienden gepraat, je struint het internet al weken af. Je wilt het, je probeert het, en het mislukt. Je kunt tegenslagen maar moeilijk verdragen, ook zo’n mislukking versterkt je algehele gevoel van misère en falen. Het lijkt wel alsof er niets anders is dan je te berusten in je lot. Gewoon opgeven.

Je hebt je afgezonderd

Je hebt mensen om je heen die om je geven. Mensen die het zagen gebeuren. Die wilden ingrijpen, waar je mee gepraat hebt, waarmee je probeerde het tij te keren. Na vruchteloze pogingen wordt het moeilijker voor hen om jou te verdragen. Misschien doe je het ook wel een beetje express: mensen van je afstoten. Dan ben je daar maar vanaf.

Een persoonlijk behandelplan

Ik maak een behandeling op maat; passend bij de klacht, maar vooral bij jou. Bij je manier van denken en werken, en bij jouw stijl van leren. De behandeling is daarom altijd een combinatie van bekende en bewezen technieken, methoden en theorieën in een unieke en persoonlijke samenstelling.

In grote lijn doorloop je het volgende traject:

1) Informatie
Ik leg je uit wat ‘depressie’ en ‘somberheid’ nu echt betekenen. Je krijgt voorbeelden en inzichten uit de wetenschap. Je zult merken dat het fijn is om je kennis te verdiepen en dat je richting krijgt zonder zelf uren op het internet te hoeven rondstruinen. Omdat je het beter begrijpt, kun je het ook beter uitleggen (bijvoorbeeld aan de mensen om je heen).

2) Wat er aan de hand is
Je bent vergeten wat je kunt, wat je kwaliteiten zijn en wat je kracht is. Je weet niet meer wat écht belangrijk voor je is. Je weet eigenlijk niet eens meer wat je nu vindt of voelt. Ik help je de weg terug te vinden naar jouw kern van kracht en overtuiging. Zodat je opnieuw begrijpt wat je wilt, waar je voor leeft en wat jij kunt doen om je leven met overtuiging en plezier te leven.

3) Gewone dingen doen
Net zo belangrijk zijn de gewone dingen (die je nu zoveel moeite kosten). Dingen als slapen, eten, beweging, het ritme van de dag; of wat te denken van de verzorging van je gezin, omgaan met problemen in je relatie of op het werk. Stap voor stap hervind je de kracht ze op te pakken en er mee aan de slag te gaan.

4) Zin en zingeving
Je weet weer wat belangrijk voor je is. Wat de denkpatronen zijn die je tegenwerken en hoe je die kunt doorbreken. Omdat je weet wat je wilt en hoe je jezelf kunt veranderen, ben je gemotiveerd dat ook te doen (en te blijven doen).

Neem contact op

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van een depressie of therapie? Bel of mail gerust voor een afspraak naar Psycholoog Breda.