Traumaverwerking bij Psycholoog Breda

Trauma

Op dit moment behandel ik geen trauma. Kijk bij mijn collega’s voor een behandeling voor trauma in Breda.

Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS)

Een Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS), of traumaklachten, zijn klachten die ontstaan na een gebeurtenis die grote indruk op je maakte. Je was getuige van iets, of het overkwam jezelf. Er is geen tabel met gebeurtenissen die een trauma opleveren. Het beste kun je aanhouden dat als het voor jouw indrukwekkend is, het voor jou een trauma is.

Snel weer verder willen

Maar wat gebeurt er nu precies bij zo’n traumatische ervaring? Het belangrijkste motief is dat je het achter je wilt laten. Je wil er vanaf, als het zou kunnen wilde je het het liefst nooit meegemaakt hebben. En dat is ook een beetje wat er gebeurt: je maakt dat het weg gaat.

Daar ben je heel goed in; daar is iedereen heel goed in. Je hebt in je leven een rijk uitgeruste innerlijke trukendoos aan overlevingsmechanismen opgebouwd die je uitstekend helpen zo’n trauma ‘weg te poetsen’. Al zou je het anders willen, die mechanieken zijn zó sterk en zó automatisch dat je ze waarschijnlijk niet eens allemaal door hebt.

Het is goed dat het zo gaat, je hebt dat soms nodig, gewoon om te overleven. Het nadeel is dat het een kortetermijnoplossing is. Nu moet het gevoel weg. Wat het je later ook gaat kosten.

Onvermijdelijk overweldigend

Op lange termijn kan het gebeuren dat het trauma terugkomt – meestal zonder duidelijke aanleiding. Dan pakt de ervaring je op en zet je helemaal vast. Het is allesoverheersend en bepaald elke seconde van je dag. Je droomt er over, je hoort wat je hoorde, je ziet wat je zag.

Die herhaalde ervaring van het trauma is slopend. Zonder oponthoud zit je gevangen in dat ene moment. Op repeat, oneindig op repeat. Je bent in de war, van slag, vaak ook boos op jezelf en vooral: stuurloos. Je verliest de controle op jouw leven, je kunt nauwelijks meer functioneren.

Terug naar het trauma

Bijna elke vorm van behandelen gaat eerst terug naar het moment van trauma. Dat is geen fijne gedachte, maar de beste manier om op een goede manier het werk van verwerken nog eens helemaal door te maken.

Vaak zien cliënten op tegen de sessie waarop we het trauma weer naar boven halen, maar iedereen is opgelucht als het gedaan is. Het voelt als een enorme stap, een last van de schouders, je kunt weer ademen.

Jezelf ontwikkelen als proces van verwerking

Vanaf die sessie werken we aan een goede, gestructureerde en volledige verwerking van het trauma. Waarin we ook jouw patronen van verdediging onder de loep nemen.

Naast dat je je trauma een plek geeft, leer je wat jouw eigen valkuilen zijn, waar je jezelf in de weg zit en hoe je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen.

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag?

Bel dan voor een afspraak of vul het contactformulier in. Ik ben benieuwd naar je verhaal en wil je graag helpen bij Psycholoog Breda.