Rouw- en verliesverwerking bij Psycholoog Breda

Je leerde jezelf rouwen

Je kunt om elk verlies rouwen. Een geliefde, de kans op een kind, een faillissement, ontslag, je eigen jeugd. Alles wat je ontnomen wordt en waar je je aan hecht gaat hoe dan ook gepaard met rouw. Er wordt je hele leven al van alles ontnomen.

Vandaar dat je, zonder dat je het zelf misschien weet, je eigen manier hebt ontwikkeld om te rouwen. Dat heb je niet helemaal zelf gedaan; je opvoeding speelt een rol, de cultuur waar je uit komt, of je makkelijk over verdriet kunt praten. Al met al heb je een verfijnd systeem van rouwen gemaakt.

Dat systeem komt goed van pas, bij verlies ‘weet’ je precies wat je moet doen. Het gaat vanzelf en je hebt er geen omkijken naar. Dat is plezierig, want niemand vindt verdrietig zijn en rouwen fijn.

Het probleem van kortetermijnsucces

Het nadeel van het systeem is dat het streeft naar kortetermijnsucces. Als je verdriet maar weg is, als de pijn maar ophoudt. Zonder te kijken naar wat er op de lange termijn kan gebeuren. Zonder te voelen of de rouw wel helemaal afgerond is, of het verlies een plek heeft en je echt door leeft in een voor jou veranderde wereld.

Rouwen is veranderen

Elke rouw is een vorm van verandering. Je wereld is ingrijpend veranderd zonder die ander, zonder dat ene. Jij leeft verder en zult met die veranderde wereld moeten meeveranderen.

De oude rouw

Als het mis gaat in de rouw komt dat omdat jouw manier van rouwen je niet meer past. Vaak is het dubbel zwaar omdat bij het vastlopen ook oude, onafgeronde processen opnieuw opspelen. Je krijgt dus niet alleen dit verlies te verwerken, maar ook ouder verlies. Omdat ‘jouw manier’ niet werkt voel je je machteloos, je situatie uitzichtloos, je hebt geen idee hoe je hier ooit uitkomt.

Een proces van verandering

In de behandeling leer je jouw eigen manier goed kennen, wat er werkte, waarom het werkte en waarom nu niet meer. Je leert hoe je de emoties van de rouw kunt ontvangen en hoe je ze opneemt in jouw proces. Je leert het moment te beleven, zonder vooroordelen.

Samen werken we alle fasen, taken en emoties door, tot je merkt dat je met die veranderde wereld bent mee veranderd en zelf weer verder kunt.

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je helpen kan?

Bel gerust voor een afspraak of stuur een email bij Psycholoog Breda.