Laat je burnout en stress behandelen bij Psycholoog Breda

Opgebrand

Je bent kapot. Geestelijk, maar tot je verbazing ook lichamelijk. Je bent zo snel moe, alles valt je zo zwaar. Bovenop die vermoeidheid en het gevoel opgebrand te zijn, baal je ook enorm van jezelf. Van de hele situatie, maar vooral van jezelf.

Want je hebt het aan zien komen. Je hebt het gevoeld en je hebt er niets aan gedaan. Je hebt bedacht dat een burnout iets is dat anderen overkomt en nu zit je ermee en ben je teleurgesteld in je eigen kunnen. Je zelfvertrouwen heeft een fikse deuk opgelopen.

Controle loslaten

Controle loslaten
Hoe kan je zorgen dat je de controle los kan laten. Lees hier meer over in mijn blog.

Stress- en burnout

Waarom is de een gevoelig voor stress en de ander niet? Ben ik een mislukking als ik gestrest ben? Komt stress van teveel hooi op je vork nemen? Het zijn veel voorkomende vragen en gedachten. Stress en burnout moet je niet verwarren met hard of zelfs heel hard werken. Veel meer dan teveel werk is een burnout de optelsom van vier thema’s:

 • Teveel energie steken in iets dat niet zo belangrijk voor je is
 • Doorwerken zonder voldoening in je werk te vinden
 • Echt belangrijke zaken uit het oog verliezen
 • Te weinig je grenzen aangeven (op je werk, maar misschien ook wel thuis)

Een brede aanpak

We gaan in op de vier thema’s van een burn-out:

 1. Je energie-huishouding
  Wat gaat er mis, waar ga je te ver? Hoe kun je het herkennen en wat kun je er vervolgens aan doen. Je leert je eigen gedrag en gedragspatronen herkennen.
 2. In het hier en nu zijn
  Naar je lichaam luisteren. Niet alleen naar de vermoeidheid, maar ook al die andere signalen. De knoop in je schouder, de hoge adem, de bal in je buik, gapen terwijl je niet moe bent, je lichaam vertelt je vaak heel goed wat moeilijk is om te voelen. Je lichaam liegt niet.
 3. Zinvol leven
  Je vindt het moeilijk dat goed voor ogen te houden in onze jachtige, snelle wereld. Wat dat betreft is het wel goed om even teruggeroepen te worden. Cliënten geven aan na de behandeling meer te genieten van het leven, een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé en in het geheel eenvoudigweg.
 4. Grenzen stellen
  Je leert hoe je op een voor jou prettige manier je grenzen kunt aangeven; in je werk, thuis en bij vrienden.

Meedoen

Na het eerste herstel proberen we je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Je hebt je burnout niet in isolement gekregen, een wezenlijk onderdeel van je klachten is in relatie tot andere mensen.

Dus kun je er ook het beste aan werken met andere mensen om je heen. Daarbij kun je op die manier je nieuwe vaardigheden meteen in de praktijk oefenen.

Contact

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over stress en burnout klachten? Neem telefonisch contact op of vul een contactformulier in bij Psycholoog Breda.