Hulp bij negatief zelfbeeld bij Psycholoog Breda

Gebukt gaan onder je zelfbeeld

Wist je dat een enorm positief zelfbeeld ook geen pretje is? Ga maar na: je overschat jezelf constant, je zet per definitie te hoog in en je maakt verwachtingen niet waar.

Als je last hebt van een negatief zelfbeeld, is je instinctieve wens een wat positiever beeld van jezelf te hebben. Maar stel nu dat je daar ook weer last van krijgt? Is het niet veel logischer om geen last te willen hebben van je zelfbeeld, wat het ook is?

Het is oké

Je ziet jezelf op een bepaalde manier; in jouw geval doe je dat met een consequent ondermijnende blik. Waarschijnlijk kun je, als je een stapje achteruit zou zetten, best beredeneren wat het meest realistische beeld is dat je van jezelf kunt hebben.

Je kunt waarschijnlijk best onderzoeken waar je jezelf onrecht aandoet. Je zult in de behandeling merken dat je zelfbeeld steeds dichter bij dat realistische beeld komt te liggen, dan nóg kun je gebukt gaan onder dat beeld dat je van jezelf hebt.

Leer je blik accepteren

Je leert daarom vooral om te gaan met je zelfbeeld. Op een beschouwende en accepterende manier. Zonder jezelf te veroordelen, zonder aan allerlei eisen te moeten voldoen. Als je jezelf die ruimte en rust geeft, kom je er achter dat er meer is dan alleen die ene blik die je vanzelfsprekend opzet.

Leven in een wereld van buitenkanten

Wie vandaag last heeft van een negatief zelfbeeld heeft het extra moeilijk, met het spervuur aan Facebook-perfectie en Twitter-bejubel. Het gras lijkt immers altijd groener aan de andere kant van de heg.
Maar dat komt omdat je alleen maar even naar het gras keek. Je ziet het oneindige gevecht met de mollenplaag niet, je ziet niet dat van dichtbij de helft mos is, hoe er veel te dure mest is gekocht, hoe er is gehuild en gevochten om dat perkje in het midden.

Ook al weten we dat iedereen zo zijn sores heeft, neigen we ernaar bij een ander alleen het snap-shot te zien van het perfecte moment. Omgekeerd zien we in ons eigen gazonnetje wél alle kommer en kwel.

In de behandeling krijg je concrete middelen jezelf te bevrijden van de het oneindig vergelijken. De meeste cliënten merken dat ze ook weer meer kunnen genieten en zich in het algemeen prettiger voelen.

Contact

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem telefonisch contact op of vul het contactformulier in voor een kennismaking bij Psycholoog Breda.